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Attendance 

Members: 13, Guests: 16, quorum met 

Attendance is recorded at the end of the meeting minutes. 

A. Call to Order 

The meeting was called to order by WG Chair at 2:00pm on October 19, 2022. 

B. Introductions 

Participants introduced as recorded below. 

C. Approval of Agenda and Previous Meeting Minutes 

R2 of agenda was shared. Motion to approve by T. Burse, 2nd by D. Delfino.  Approved by unanimous consent. 

Previous meeting minutes posted to PES SWG website.  Motion to approve previous meeting minutes by T. 

Hawkins. 2nd by D. Delfino.  Approved by unanimous consent. 

D. Rules and Guidelines for conducting Working Group Meetings 

Verbal call for Essential Patents – None Identified 

E. IEEE SA Copyright Policy 

Link and Slides for SA Copyright Policy shared 

F. Working Group P&P’s 

Link for Working Group P&P’s shared 

G. PAR Status 

Reiterated PAR approval by SA Standards Board on 03-Dec-2020 & expires 31-Dec-2024. 

H. IEEE iMeet Center Workspace 

Working Group workspace location and files shared (https://ieee-sa.imeetcentral.com/c37201/home). 

Any working group members that require access, please contact either the Chair or Secretary. 

I. Ad-hoc Reports 

a. Continuous Current Testing Improvements (C37.20.1/C37.13): 

M. Lafond: No meetings held since Fall 2021 session. 

Action: WG Chair will continue to provide updates. 

b. Solidly Grounded Neutral Bus Testing Requirements: 

T. Hawkins: No ad-hoc meetings held since Fall 2021 session and recommends no changes. 

Chair asked if any present were interested in pursuing this subject further.  No volunteers 

Action: WG Chair disbands the ad-hoc. 

  

https://ieee-sa.imeetcentral.com/c37201/home
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J. Review Draft Document 

The WG reviewed the comments distributed with the meeting notice and draft 4a was updated during the meeting. 

Comments submitted by V. Savulyak were then shared during the meeting and a copy is attached with these 

meeting minutes.  The comments highlighted several topic areas within the test clauses of 6.2.5 and 6.2.6 that 

would need some investigative work and if any changes were necessary what other actions would be required to 

align to other sub-clauses. 

T. Burse volunteered to lead an ad-hoc to develop a recommendation for the WG at or before the Spring meeting 

for clauses 6.2.5 and 6.2.6.  Ad-hoc members include T. Hawkins, M. Lafond, P. Barnhart, K. Sippel, V. Savulyak, 

and D. Hrncir. 

WG Chair will proceed with internal copyright requests for material from C37.20.2 and continue efforts to collect 

copyright material from UL for cable lashing.  Goal is to include this material in draft 5 and circulate prior to the 

next meeting for comments. 

K. Adjourn 

Meeting adjourned at 4:40 pm 

Recorded by: 

Jeff Mizener 

Interim Secretary 

October 19, 2022 
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Attendance: 

Role First Name Last Name Company 

Chair Michael Lafond No Affiliation 

Secretary (Int) Jeff Mizener Siemens 

Member Paul Barnhart Underwriters Laboratories 

Member Ted Burse Powell Industries 

Member Sahadev Gohil Avail Switchgear Systems 

Member Lou Grahor Eaton Corporation 

Member Tom Hawkins Siemens Industry, Inc 

Member Jared Hines Eaton 

Member Dan Hrncir Eaton 

Member Monique La Terreur STACE 

Member Darryl Moser ABB 

Member Owen Parks ABB 

Member Kevin Sippel Eaton Electric 

Member William Wilkie Eaton 

Guest Francis Beauchemin Eaton 

Guest Robert Burns Eaton 

Guest Randall Creach Avail Switchgear Systems 

Guest Dan Delfino ABB 

Guest Arkadiusz Doroz Eaton 

Guest Tanner Esco Eaton 

Guest Erin Hardy Eaton 

Guest Ronald Hartzel Eaton 

Guest Albert Livshitz Qualus 

Guest Chirag Patel Powell Industries 

Guest Mark Robertson Avail Bus Systems 

Guest Wahaj Saleem Siemens 

Guest Victor Savulyak KEMA 

Guest Carl Schneider Schneider 

Guest Todd Suave Rockwell Automation 

Guest Christo Thomas Schneider 
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V. Savulyak D4 Comments shared during WG meeting: 

1. 6.2.5.1.3 Test duration as part of Short-time withstand current tests does not allow a single period of 1 s 
duration if circuit breakers in the test current path. Suggestion is to allow it if manufacturer wants it. 

For LV ac switchgear, the test current shall continue for two periods of 0.5 s separated by a 15 s interval 

of zero current. At the option of the manufacturer, a single period of 1 s duration may be used if circuit 

breakers are not included in the test current path of the assembly. The alternating component of the 

current at the end of each 0.5 s period (or 1 s period if manufacturer elects to use 1 s duration) shall 

remain constant. If the ac component of the test current does not remain constant for the test duration, 

the value of the average symmetrical current squared times the actual duration of the test shall be no 

less than 0.5 x I2 where I is the rated short-time current withstand current of the assembly (for a 0.5 

second test) or 1.0 x I2 (for a 1.0 second test). If necessary, the test duration may be extended to not 

more than 125% of the specified time to achieve the required value of I2 x t. 

2. During Short-time withstand current tests The circuit breaker shall be closed and the direct acting trip device 
shall be removed or made inoperative. Nothing is mentioned for Short-circuit current withstand test.  

a. How it needs to be set? What is the intent of the standard, shall it be withstand or interruption?  

i. If it is withstand, Is there any reasons not to combine it with Short-time test? See item 3. Also, 
section needs to be re-written to be clear. Can help with that 

ii. If it is interruption, section needs to be re-written. Can help with that 

3. Standard allows to combine Short-time and Short-circuit tests only for dc switchgears. It is in 6.2.5.1.1 Test 
current. Suggestion is to allow for ac switchgears as well 

6.2.5.1.1 Test current For LV ac switchgear, and LV dc switchgear not supplied by solid state rectifiers, 

the prospective current shall be the rms value calculated in accordance with IEEE Std C37.09. This test 

shall be conducted as a three-phase test, except for the tests of the ground bus and the neutral bus in 

6.2.5.2 and 6.2.5.3. If the circuit also meets the requirements of 6.2.6, this test may be combined with 

the short-circuit current withstand test. 

For LV dc switchgear used with solid-state rectifiers, a dc test source is preferred. If the initial peak 

current applied is 1.65 times the average rms or dc sustained current value, and the test current also 

meets the requirements of 6.2.6, this test may be combined with the short-circuit current withstand 

test. Either a dc prospective current may be used, or the test may be performed using the I2t true rms 

current through the test assembly. The prospective current is determined by calibrating the test circuit 

with a short-circuit placed directly across the bus connection at the incoming switchgear terminals. 

4. There is no definition for “current-limiting device” in the standard 

6.2.6.2 LV ac switchgear and LV dc switchgear (not for solid-state rectifier applications) The duration of 

current flow during the short-circuit current withstand test shall be for no less than four cycles on a 60 

Hz basis (0.067 s), unless the bus is protected by a current-limiting device, in which case the duration 

shall be for the time permitted by that device. 
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5. Several sections of the standard require 30A fuse and allow to use no. 10 AWG copper, but there is no 
requirement on the length. To match it with some other standards propose to add 

…shall be connected through a 30 A fuse of adequate interrupting rating to the supply side of the phase … by 

means of a 4 to 6 ft long no. 10 AWG copper. As an alternate configuration, at the manufacturer’s option, the 30 

A fuse may be replaced by 4 to 6 ft long a wire no larger than no. 10 AWG copper.  

6. Performance requirements for 6.2.6 Short-circuit current withstand tests is only under 6.2.6.5 Auxiliary 
equipment primary disconnecting device short-circuit current withstand test. It shall be applicable for 6.2.6.2. 
Proposed change is to make Performance as 6.2.6.6 so it will apply to all tests under 6.2.6 or add it under each 
section as it is for 6.2.5 Short-time test. 

7. Circuit is described as “prospective current” in 6.2.5.1.1 Test current for Short-time withstand current tests and 
by other words as “calibrating the test circuit with the LV switchgear omitted” in 6.2.6.2 LV ac switchgear and LV 
dc switchgear for 6.2.6 Short-circuit current withstand tests. Suggestion is to use same words as “prospective 
current” or “available current” and add definition to the standard or describe in the same paragraph. The 
biggest problem that in some places standard requires to have circuit with not available, but with actual rated 
current during the test. Suggestion is to add same words that will be used in the description of the circuit to the 
highlighted sentences or re-write those sections. 

 

6.2.5 Short-time withstand current tests 

Short-time withstand current tests shall be made to demonstrate the thermal and mechanical capability 

of the buses and connections in LV switchgear to withstand the rated short-time current of the 

assembly. This test shall be conducted as a three-phase test, except for the tests of the ground bus and 

the neutral bus in 6.2.5.2 and 6.2.5.3. This test is not required for fused circuit breaker compartments.  

6.2.6.1 General 

Short-circuit current withstand tests shall be made to demonstrate the mechanical adequacy of the 

structure, buses, and connections when the bus is subjected to a high current for a specified time. The 

current for these tests is to be equal to the short-circuit rating of the circuit breakers intended for use in 

the tested switchgear. 


